Какво ДА и да НЕ ядем при Хемороиди?

Яжте повече фибри. Пийте повече вода.“ Всички сме чували тези съвети за голям брой здравословни проблеми, не само при хемороидите. Не ме разбирайте погрешно, този съвет е добър. Но какво значи това, когато отидете до хранителния магазин или решите какво ще вечеряте през следващата седмица?

Тук ще разгледаме нещата, които могат да ви помогнат да облекчите и решите този болезнен и дразнещ проблем, а и също и храните, които е добре да избягвате за да не влошите вашето състояние.

Фибри

25-30 грама фибри. Това е оптималното количество, което искате да приемате на ден. Повечето хора в България консумират двойно по-малко. Разделете този прием на няколко пъти в деня. Прекалената консумация в едно хранене може да доведе до неприятно газово. Също така е препоръчително да се хидратирате добре, за да може тялото ви да използва тези фибри. Стремете се да пиете поне по 2 литра вода всеки ден.

Фибрите се делят на две основни групи, такива които са разтворими във водна среда и такива, които не се разграждат във вода. Вие искате да консумирате и от двата вида. Водно разтворимите фибри са например овесените ядки. Представете си как като им добавите вода стават на каша. Точно тази каша помага на храносмилателната система да работи добре и да се изхождате по-лесно. Тези, които не се разтварят във вода, са също полезни за вас, тъй като също помагат за доброто движение на червата. Такива например са варивата (боб, леща), пълнозърнести храни (пълнозърнест хляб, кафяв ориз), подземни храни (картофи, моркови) и др. Тях ще разгледаме обстойност в статията.

Варива

Бобовите култури са определено нещо, което искате да включите в хранителния си режим, ако искате да нямате проблеми с болезнени хемороиди. Само ½ чаша боб ще покрие около една трета от дневната ви норма от фибри. В бобът има между 7 и 10 грама фибри, като в завимист от сорта отношението между водно разтворими и неразтворими фибри е различен. Вместо да слагате месо в супата, може да добавите варива, или просто да си сготвите боб чорба. Вашето тяло ще го оцени.

Пълнозърнести Храни

Заменете белият хляб, пастата,  белият ориз, спагетите, крекерите с тяхната пълнозърнестта алтернатива. Добавете царевица и киноа към вашата диета. Вместо бял хляб, вземете пълнозърнест, а вместо бял ориз, кафяв. Пълнозърнестите храни са много богати на неразтворими фибри. Те ще помогнат на движение на червата, което от своя страна ще намали болката, паренето и дискомфорта свързан с хемороидите.

Плодове и Зеленчуци

Плодове, които имат поне 5 гр. фибри, което е около 20% от нужното за деня може да наречем „богати на фибри“. Такива плодове са:

 • Ябълки
 • Круши
 • Къпини
 • Малини

Плодове, които имат между 2.5 и 5 гр. фибри могат да бъдат категоризирани като „добър източник на фибри“. Те биват:

 • Боровинки
 • Банани
 • Киви
 • Портокали

Корените, стъблата и листата на много зеленчуци също изобилстват от фибри. От подземните храни, това са картофите, морковите и пащърнак. Броколите и краставици са също отличен източник на фибри.

Какво да НЕ ядем

Фибрите омекотяват изпражненията и улесняват тяхното преминаване. Храни, които не са богати на фибри, могат да доведат до констипация (запек) и следователно до хемороиди, така че е най-добре да ограничите консумацията на следните храни:

 • Бял хляб
 • Бял ориз
 • Мляко, сирене и други млечни продукти
 • Месо
 • Пикантна храна
 • Кафе
 • Алкохол
 • Преработени храни като замразени ястия или фаст-фууд

Внимавайте с консумация на сол. Солта може да доведе до задържане на вода, което поставя допълнително напрежение върху кръвоносните съдове. Това включва вените в ректалната област, които водят до появата на хемороиди.

Хранителни добавки с желязо могат да доведат до констипация или други проблеми с храносмилателната система, така че ги избягвайте ако не са изрично предписани от вашия лекуващ лекар.

6 thoughts on “Какво ДА и да НЕ ядем при Хемороиди?

 1. Велин Войнов says:

  Благодаря за полезната и изчерпателна информация, бъдете здрави и щастливи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *