Какво трябва да знаем за хемороидите?

Хемороидите са разширени вени в долната част на ануса и ректума. Когато стените на тези съдове се разширят, те става раздразнени.

Въпреки че хемороидите могат да бъдат болезнени и да носят дискомфорт, те могат да бъдат предотвратени. Тъй като обикновено се влошават с времето, лекарите препоръчват да се лекуват веднага след появата им.

Ето някои ключови факти за хемороидите. Повече подробности може да видите в статията по-долу:

Лечение

В повечето случаи прости мерки ще облекчат симптомите, докато хемороидите се облекчат без лекарства и операция. Неща като добра лична хигиена, правилен хранителен режим (виж „Какво да ядем и да не ядем при хемороиди“) и крем ще облекчат симптомите и ще предотвратят последващата им поява.

Лечение у дома

Симптомите могат да бъдат облекчени по следните начини. Те обаче няма да елиминират хемороиди веднага от само себе си:

  • Студени компреси – поставете лед в кърпа и го дръжте 10-15 минути. Може да се повтори няколко пъти на ден.
  • Влажна кърпички – сухата тоалетна хартия може да раздразни кожата. Използвайте бебешки мокри кърпички.
  • Аналгетици – някои болкоуспокояващи, като аспирин и ибупрофен, могат да облекчат болката и дискомфорта.
  • Крем/мехлем – Крем Комфорт бързо и ефикасно ще помогне за справяне на проблема в домашни условия. Движението на червата може да доведе до повторно отваряне на аналните фисури и хемороидите. Поддържането на изпражненията ви меки чрез правилно хранене ще спомогне за това. Известно е, че магнезия и цинковия оксид, които са в състава на Крем Комфорт помагат при този тип проблем. Вашата цел е да поддържате тънък слой от Крем Комфорт върху ануса по всяко време, докато не се подобрите. Нанесете отново след къпане, движения на червата и отново, ако забележите увеличаване на болката или раздразнението. Имайте предвид, че пълната продължителност на терапията ще отнеме средно 8 седмици. В зависимост от стадия на вашия проблем, ще отнеме 4-12 седмици, докато аналната ви област заздравее.

Лекарства

Супозиториите, както и някои стероидни кремове могат да помогнат за решаване на проблема временно. Повечето кремове използващи като активна съставка стероиди или лидокаин могат да помогнат ако имате много силна болка. Но имайте предвид, че тези лекарства могат да се използват за кратко време и задължително след консултация с вашия лекар. Ако проблемът продължава след ползване на стероиден крем или супозитории (свещички) за повече от 7-10 дни, отново задължително направете консултация с проктолог.

Други неоперативни средства

Най-популярната метод за неопративно лечение на вътрешни хемороиди е лигиране с гумени ленти. Принципът е да се обгради основната на хемороидалната анална възглавница с еластична гумена лента. Това е амбулаторна процедура, целта на която е да се прекъсне кръвоснабдяването към хемороида, за да може той да се свие или падне.

Друга процедура е склеротерапията, при която разтвор от склерозираща субстанция се инжектира отново във вътрешния хемороид, като целта е прекъсване на кръвоснабдяването към хемороида. Често при този метод хемороидите се възвръщат след няколко години и се изисква допълнително лечение.

Операция

Хирургическата операция може да включва пълно отстраняване на хемороидите. Известна е като хемороидектомия. Тази процедура се извършва под обща анестезия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *