Анален Сърбеж: Причини, Симптоми и Превенция

Аналният сърбеж е често срещано състояние. Сърбежът разположен вътре или около ануса често е силен и може да бъде придружен от силно желание за почесване. За много хора този проблем е смущават и дори засрамващ.

Наричан още pruritus ani, аналният сърбеж има много възможни причини, като кожни проблеми, хемороиди, твърде често миене или недостатъчно добра хигиена в интимната област.

Ако аналният сърбеж е нетърпим и постоянен, говорете с вашия лекуващ лекар. При правилно третиране и добра хигиена повечето хора получават пълно облекчение.

Ето някои ключови факти за аналния сърбеж. Повече подробности може да видите в статията по-долу:

  • Pruritus ani (пруритус ани) се дефинира като хроничен сърбеж на аналната област.
  • Симптомите варират от средни до тежки и може да доведе до депресия.
  • Приблизително 1-5% от хората са засегнати в някакъв период от живота им.
  • Четири пъти по срещан при мъже, отколкото при жени.
  • Най-често се развива между 40 и 70 години.

Причини

Кожни заболявания – понякога аналният сърбеж е резултат от специфично кожно състояние, като псориазис или контактен дерматит.

Дразнители – фекална инконтиненция и продължителна диария могат да раздразнят кожата. Прекалено честото измиване с продукти като кърпички с алкохол или други агресивни почистващи продукти може също да раздразнят кожата.

Инфекция – включва полови предавани инфекции, острици (ентеробиоза) и дрождеви (гъбични) инфекции.

Други заболявания – включват диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хемороиди и анални тумори.

Симптоми

Аналният сърбеж е дразнещо усещане около ануса, което се облекчава временно чрез почесване. Проблемът често е по-остър през нощта и може да наруши съня. В повечето случаи кожата в аналната област е зачервена.

Ако аналният сърбеж стане хроничен, кожата около ануса може да стане по-нежна от многократното разчесване. Честото почесване може да разрани кожата и да доведе до болезнени локални инфекции.

Превенция

Следвайте следните съвети за предотвратяване на анален сърбеж:

Практикувайте добра лична хигиена – след всяко движение на червата почиствайте внимателно аналната област, като използвате мокра тоалетна хартия (без аромат и цвят) или бебешки мокри кърпички. Избършете внимателно, но не търкайте агресивно.

Не използвайте сапун – измивайте само с вода и никога със сапун или душ гел.

Не използвайте пудри – не нанасяйте бебешка пудра и не използвайте дездорант

Хранене – яжте балансирано и не консумирайте храни, които водят до допълнително дразнене (като люто)

При прием на антибиотици – яжте кисело мляко за да възстановите нормалната флора на дебелото черво или приемайте пробиотици.

Когато говорим за идиопатичен анален сърбеж, а именно такъв, за който не може да се открие точната причина, която го причинява, и той стана хроничен е много важно да се вземат мерки. Нанасяйки локални средства за защита на аналната област ще ви помогне за избегнете почесването и допълнително раздразване на кожата. Точно по тази причина една от основните съставки на Крем Комфорт е цинков оксид. В комбинация с другите активни и неактивни съставки, той допринася за справяне на проблема, както и за неговата превенция. Много хора вече ни се довериха и намериха облекчение за техния проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *