Какво трябва да знаем за операцията при хемороиди?

Операцията на хемороиди премахва разширените кръвоносни съдове около ануса или в ректума. Лекарите наричат тези подути съдове хемороиди.

Има различни интервенции за премахване на хемороиди. Операцията цели да се ограничи кръвоснабдяването или да се премахне хемороида.

Лигирането с гумени ленти е често срещан пример за операция на хемороиди. Тази процедура включва използване на лента, за да се ограничи кръвоснабдяването на хемороида, който с времето сам ще падне. При лигирането често се получава рецидив след  няколко години, като тогава отново се прилагат лигации. [1]

Времето за възстановяване варира, но при много хора може да е само 1 седмица.

В тази статия ще разгледаме различните оперативни методи за премахване на хемороиди.

Повече за хемороидите

Хемороидите са разширени вени вътре или около ануса и в долната част на ректума, които са се възпалили.

Има два вида хемороиди, в зависимост от тяхното местоположение. Външните хемороиди се образуват под кожата на ануса, докато вътрешните се образуват в лигавицата на ануса и в долната част на ректума.

В много от случаите хемороидите протичат безсимптомно и много хора дори не знаят, че имат хемороиди, докато те не се възпалят до степен, в която започнат да създават дискомфорт.

Симптомите на външните хемороиди могат да включват:

  • сърбеж и/или дискомофорт около ануса
  • болка около ануса, особено при продължително седене
  • бучки около ануса

Симптомите на вътрешните хемороиди могат да включват:

  • кървене по време на дефекация
  • хемороид, излизащ извън ануса, известен като пролапсен

Една от най-ефективните форми на лечение на хемороиди, които причиняват болка и дискомфорт е хирургическата намеса. Обикновено това е вариант за хора със симптоми, които не се влиаят на други форма на терапия, като кремове, мехлеми, свещички, промяна в диетата и т.н.

Целта на операцията е хемороидът да се свие или изчезне. Това се прави чрез:

  • премахване на хемороида
  • намаляване на кръвоснабдяването на хемороида

Оперативна намеса може да се наложи, когато симптомите причиняват силна болка и нарушаване на нормалния ритъм на живот.

Видове

Лигираща лента

Това е процедура, която включва поставяне на гумена лигираща лента около основата на хемороида. Това ограничава кръвоснабдяването му и евентуално води до падането на хемороида.

Коагулация

Използва се при кървящи вътрешни хемороиди, които не излизат извън ануса. Лекарят ще използва електрически ток или инфрачервена светлина с цел да убие тъканите в и около хемороидите. По този начин отново се ограничава кръвоснабдяването на хемороида.

Склеротерапия

Тази процедура включва инжектиране на химичен разтвор в подножието на хемороида. По този начин нервните окончание около хемороида изтръпват и се убива тъканта около хемороида, като той след време пада.

Хемороидектомия

Това е хирургическа операция, в която хирургът ще изреже хемороидите. След тази операция, раните може да бъдат оставени отворени или да се зашият. Причината за оставяне на рана отворена обикновено е или, че раната е трудно да се затвори поради местоположението си или че са налице други здравословни състояние.

Операция на Лонго / Стаплер

Използва се при вътрешни хемороиди, които са се увеличили или са станали пролапсни. Хирург ще използва специално устройство, за да прикрепи хемороиди в нормално положение в рамките на аналния канал. Това ограничава кръвоснабдяването на хемороидите и ги кара бавно да намалят размера си.  Някои проучвания са установили, че зашиването на хемороиди може да бъде по-малко болезнено от традиционната хемороидектомия и може да има по-кратко за възстановяване. [2-3]

Възстановяване

Времето за възстановяване варира. Процедурите, които ограничават кръвоснабдяването на хемороида, изискват няколко дни за да може хемороида да падне. След това самата рана може от отнеме 1 до 2 седмици за да заздравее. При хирургическите операции може да отнеме от 1 до 3 седмици за пълно възстановяване.

След операцията, хората могат да помогнат за възстановяването си, като направят следното:

Перспектива

Различните операции при хемороиди дават различни перспективи. [4] При много от тях се получава рецидив след определен период от време. Те са добър вариант ако други неоперативни методи не са били успешни. Крем Комфорт е алтернатива за облекчаване на дискомфорта и прибиране на хемороидите. Наши клиенти споделят, че го използват и за превенция след оперативно лечение.

Използвани източници:

1. What to know about hemorrhoid surgery

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324439

Medically reviewed by Saurabh Sethi, M.D., MPH — Written by Aaron Kandola on February 13, 2019

2. Shalaby R, Desoky A. Randomized clinical trial of stapled versus Milligan-Morgan haemorrhoidectomy. Br J Surg 2001; 88: 1049-1053.  

3. Gravie JF, Lehur PA, Huten N, Papillon M, Fantoli M, Descottes B, Pessaux P, Arnaud JP. Stapled hemorrhoidopexy versus.  
milligan-morgan hemorrhoidectomy: a prospective, randomized, multicenter trial with 2-year postoperative follow up. Ann Surg 2005; 242: 29-35.

4. Marcello Picchio, Ettore Greco, Annalisa Di Filippo, Giuseppe Marino, Francesco Stipa, and Erasmo Spaziani – Clinical Outcome Following Hemorrhoid Surgery: a Narrative Review. Indian J Surg. 2015 Dec; 77(Suppl 3): 1301–1307

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *