Какво трябва да знаем за операцията при хемороиди?

Операцията на хемороиди премахва разширените кръвоносни съдове около ануса или в ректума. Лекарите наричат тези подути съдове хемороиди.

Има различни интервенции за премахване на хемороиди. Операцията цели да се ограничи кръвоснабдяването или да се премахне хемороида.

Лигирането с гумени ленти е често срещан пример за операция на хемороиди. Тази процедура включва използване на лента, за да се ограничи кръвоснабдяването на хемороида, който с времето сам ще падне. При лигирането често се получава рецидив след  няколко години, като тогава отново се прилагат лигации. [1]

Времето за възстановяване варира, но при много хора може да е само 1 седмица.

В тази статия ще разгледаме различните оперативни методи за премахване на хемороиди.

Повече за хемороидите

Хемороидите са разширени вени вътре или около ануса и в долната част на ректума, които са се възпалили.

Има два вида хемороиди, в зависимост от тяхното местоположение. Външните хемороиди се образуват под кожата на ануса, докато вътрешните се образуват в лигавицата на ануса и в долната част на ректума.

В много от случаите хемороидите протичат безсимптомно и много хора дори не знаят, че имат хемороиди, докато те не се възпалят до степен, в която започнат да създават дискомфорт.

Симптомите на външните хемороиди могат да включват:

  • сърбеж и/или дискомофорт около ануса
  • болка около ануса, особено при продължително седене
  • бучки около ануса

Симптомите на вътрешните хемороиди могат да включват:

  • кървене по време на дефекация
  • хемороид, излизащ извън ануса, известен като пролапсен

Една от най-ефективните форми на лечение на хемороиди, които причиняват болка и дискомфорт е хирургическата намеса. Обикновено това е вариант за хора със симптоми, които не се влиаят на други форма на терапия, като кремове, мехлеми, свещички, промяна в диетата и т.н.

Целта на операцията е хемороидът да се свие или изчезне. Това се прави чрез:

  • премахване на хемороида
  • намаляване на кръвоснабдяването на хемороида

Оперативна намеса може да се наложи, когато симптомите причиняват силна болка и нарушаване на нормалния ритъм на живот.

Видове

Лигираща лента

Това е процедура, която включва поставяне на гумена лигираща лента около основата на хемороида. Това ограничава кръвоснабдяването му и евентуално води до падането на хемороида.

Коагулация

Използва се при кървящи вътрешни хемороиди, които не излизат извън ануса. Лекарят ще използва електрически ток или инфрачервена светлина с цел да убие тъканите в и около хемороидите. По този начин отново се ограничава кръвоснабдяването на хемороида.

Склеротерапия

Тази процедура включва инжектиране на химичен разтвор в подножието на хемороида. По този начин нервните окончание около хемороида изтръпват и се убива тъканта около хемороида, като той след време пада.

Хемороидектомия

Това е хирургическа операция, в която хирургът ще изреже хемороидите. След тази операция, раните може да бъдат оставени отворени или да се зашият. Причината за оставяне на рана отворена обикновено е или, че раната е трудно да се затвори поради местоположението си или че са налице други здравословни състояние.

Операция на Лонго / Стаплер

Използва се при вътрешни хемороиди, които са се увеличили или са станали пролапсни. Хирург ще използва специално устройство, за да прикрепи хемороиди в нормално положение в рамките на аналния канал. Това ограничава кръвоснабдяването на хемороидите и ги кара бавно да намалят размера си.  Някои проучвания са установили, че зашиването на хемороиди може да бъде по-малко болезнено от традиционната хемороидектомия и може да има по-кратко за възстановяване. [2-3]

Възстановяване

Времето за възстановяване варира. Процедурите, които ограничават кръвоснабдяването на хемороида, изискват няколко дни за да може хемороида да падне. След това самата рана може от отнеме 1 до 2 седмици за да заздравее. При хирургическите операции може да отнеме от 1 до 3 седмици за пълно възстановяване.

След операцията, хората могат да помогнат за възстановяването си, като направят следното:

Перспектива

Различните операции при хемороиди дават различни перспективи. [4] При много от тях се получава рецидив след определен период от време. Те са добър вариант ако други неоперативни методи не са били успешни. Наши клиенти споделят, че използват Крем Комфорт за облекчение на дискомфорта и за превенция след оперативно лечение.

Използвани източници:

1. What to know about hemorrhoid surgery

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324439

Medically reviewed by Saurabh Sethi, M.D., MPH — Written by Aaron Kandola on February 13, 2019

2. Shalaby R, Desoky A. Randomized clinical trial of stapled versus Milligan-Morgan haemorrhoidectomy. Br J Surg 2001; 88: 1049-1053.  

3. Gravie JF, Lehur PA, Huten N, Papillon M, Fantoli M, Descottes B, Pessaux P, Arnaud JP. Stapled hemorrhoidopexy versus.  
milligan-morgan hemorrhoidectomy: a prospective, randomized, multicenter trial with 2-year postoperative follow up. Ann Surg 2005; 242: 29-35.

4. Marcello Picchio, Ettore Greco, Annalisa Di Filippo, Giuseppe Marino, Francesco Stipa, and Erasmo Spaziani – Clinical Outcome Following Hemorrhoid Surgery: a Narrative Review. Indian J Surg. 2015 Dec; 77(Suppl 3): 1301–1307

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *