Супозитории или Мехлем при Хемороиди?

Както писахме в предишната статия „Как да се справим с хемороидите по време на бременност и след раждане“ хемороидите биват няколко вида като основно ще разгледаме вътрешните и външните във връзка с използването на супозитории и мехлем при тяхното третиране. Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, които са вътре или около ануса и ректума. Те могат да се увеличат и раздразнят, като причинят дискомфорт, парене и болка.

Супозитории

Супозиториите са лекарствен препарат предназначен за поставяне в ректума, като там те се разтварят и абсорбират през лигавицата му. Най-често те са в комбинация от олио (алое вере, невен и други), хиалуронова киселина и лекарство (бутилхидрокситолуен, полусинтетични глицериди и др.)

На пазара има различни препарати, които работят по различен начин в зависимост от техния състав, но най-често работят за леки симптоми на хемороиди. Супозиториите са добър вариант за вътрешни хемороиди, които по-рядко предизвикват сърбеж и болка, тъй като тъканта от вътрешната страна на ректума има по-малко нервни окончания. Те най-често се използват по една свещичка на ден в продължение на курс от 10 дни. Най-добре е да бъдат поставени след изхождане за по-продължителен ефект.

Не е препоръчително да се използват свещички за повече от предписаното от лекар или в инструкциите за употреба. Най-често това е 7 до 10 дни, тъй като може да предизвикат нежелани реакции. Говорете с вашият лекуващ лекар ако след употреба в оказания срок не усещате облекчение или симптомите се върнат бързо след това.

Една част от супозиториите (свещички) на пазара имат като активна съставка трибенозид и/или лидокаин, които водят до изтръпване на аналната област, откъдето и се усеща временно облекчение. Но това не лекува проблема, а само допринася до временно решение на симптомите. Тъй като не могат да бъдат използвани дългосрочно, то проблемът бързо ще се завърне.

Крем/Мехлем

За разлика от вътрешните хемороиди, външните се появяват от външната страна на ануса и по-често за болезнени, като предизвикват парене и сърбеж. Кремове, мехлеми и пасти са често срещани при третиране на външни хемороиди с цел облекчение на симптомите. Тези препарати успокояват паренето, сърбежа и болката. Кремът може да бъде нанасят по-често и когато имате нужда от облекчение. За разлика от супозиториите, ефектът от крема е по-краткотраен, тъй като те (супозиториите) се разграждат по-бавно в организма.

Противовъзпалителни кремове и мехлеми, съдържащи съставки като цинк и пантенол, или билкови средства като алое вера, често се препоръчват за лечение и превенция на хемороиди. Те имат за цел да облекчат раздразненията и сърбежа.

Някои лекари също преписват мехлеми за изтръпване на кожата локално, например с лидокаин, или такива със стероиди, за намаляване на възпалението. Те се използват само за ограничен период от време. Ние НЕ препоръчваме такъв тип мехлеми съдържащи лидокаин или стероиди.

Крем Комфорт може да се ползва дългосрочно, тъй като не съдържа стероиди или лидокаин. Можете да нанасяте от крема всеки ден ако е наложително, за разлика от гореспоменатите мехлеми, които както казахме, се използват за кратко време. Лидокаинът работи като „изтръпва“ третираната област и облекчава болката за няколко часа. По-дългосрочната употреба на мехлеми, които имат в състава си хидрокортизон могат до доведат до изтъняване на кожата в аналната област, което от своя страна може да доведе до по-сериозни проблеми. Активните съставки в Крем Комфорт са хиалуронова киселина, цинков оксид, черноморска луга, хума (каолин) и екстракт от див кестен. В комбинация със спомагателните съставки, които може да видите тук, както и тяхното приложение, формулата на продукта създава успокояващ, стягащ, укрепващ, заглаждащ и възстановяващ ефект върху кожата; освежава и създава чувство на комфорт.

One thought on “Супозитории или Мехлем при Хемороиди?

  1. Фани says:

    здравейте , не смея да се хваля , но се мажа вече месец и май щ е забравя за фисурата….дано е от крема ще пиша пак след седмица ..почти не вярвам ..измазала съм вече 2 години десетки кремове …до скоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *