Най-добрият начин за третиране на хроничен анален сърбеж

Когато усетите силен сърбеж, първоначално е нормално да вземете първото лекарство, което видите в дома си. Това обаче е много голяма грешка – в зависимост от съставките в това лекарство/мазило, вашият сърбеж може да се влоши много повече, особено ако се почесвате често. Когато използват думата ‘анал’, имам предвид цялата анална и перианална област, както и ануса и вътрешните му ръбове. Много от хората мислят, че сърбежът е на ануса, но всъщност е в края на дебелото черво, около 5 см преди отвора на ануса. Анал и ректум не са еднакви понятия – аналната кожа е тази, която стига навътре и се свързва с ректума. Това го казваме, защото много често ни се задава въпросът, дали е добре да слагам крем и вътре в ануса си. Това е, защото много често сърбежа се чувства именно там. Отговорът е да, но само по вътрешната част на повърхността на ануса, не по-дълбоко. Мембраната на ректума е много по-различна от тази на ануса и реагира на кремове и мазила по друг начин. Точно за това, тези лекарства се различават и е задължително хората да не ги използват като заместител едно на друго. Правилата за използването на ректални лекарства са много различни и ако на етикета пише да се използва само за външно, значи лекарството е предназначено само за анал и не трябва да се слага надълбоко. Сухите мехлеми с инжекционни тръби се използват по-често за ректума, но вкарването на нещо надълбоко в ректума, което не е предназначено за него не е препоръчително.

По принцип, повечето лекарства, които се откриват в аптеката, са по-скоро за хемороиди или са мазила против сърбеж на базата на хидрокортизон. И двата типа лекарства влошават аналния сърбеж, а лекарствата с кортизон имат много лош ефект по принцип ако се използват дълго време. На първо време се усеща облекчение, но след това сърбежа става още по-силен и болезнен, а лекарствата вече не действат. Според нашите наблюдения, проблемът идва от вазелина в лекарствата, защото когато се използва дълго време, се създава влажна среда в аналната област, която води до разрастване на сърбежа. Всяко олио или масло, дори и да е органично и натурално, създава прекалено високо ниво на влага в областта и повишава сърбежа.

Също така, както всички знаем, кожата е много по-чувствителна към разкъсване, когато се разчесва и може да се получат отворени рани, които докато зарастват, ще причинят още по-голям сърбеж. Сигурно и вечер се събуждате от силен сърбеж, защото по принцип вечерно време този тип проблеми се влошават. Започвате да се чувствате нещастни и за това сега започвате да нанасяте и допълнителни пудри или овлажнители. Казваме това, защото знаем, че сте преминали през всички тези стъпки и сте в безизходица.

Какво можете да направите, когато вече неразположението ви е станало хронично и болезнено? На първо време е важно да разберете причината зад вашия анален сърбеж.

Това, което причинява хроничния анален сърбеж, не е нещо, което може да се излекува, защото идва от вашето дебело черво или ректум и то причинява дискомфорта в аналната област. За това, трябва да го премахнете от организма си и да успокоите кожата си. Другият вариант е да държите кожата си суха, чиста, без никакво замърсяване и когато усетите и най-малкия сърбеж, да отидете до тоалетната и да се почистите с мокри кърпички (които не съдържат алкохол). Много хора твърдят, че бебешките кърпички могат да влошат сърбежа и е по-добре да се използва мокър парцал за почистване. Това е изключително голяма грешка – кожата ви ще стане още по-раздразнителна.

Според много пациенти, бебешките кърпички са най-добрият начин да се почиства кожата на аналната област. Водните спрейове тип бидета не я почистват толкова добре, защото причината за сърбежа не може да се премахне само с вода. Също така, водните струи оставят капчици в ректума, които изтичат в следващите часове и предизвикват още по голямо желание за почесване.

Дори и след като се почистите, може да имате нуждата да се почешете, за това е важно да погледнете дали на мократа кърпичка остава още цвят след като се забършете. След това е важно да попиете всичката влага останала в областта със суха тоалетна хартия. Вече не трябва да усещате никакъв сърбеж. Следващата стъпка е да нанесете мазило на базата на цинков оксид (не на базата на вазелин или олио). Може да поискате препоръка от медицинско лице. Нанесете го бавно и нежно (без да използвате нокти) по повърхността на кожата. Това е единственият момент, когато можете да се почешете, защото няма да повреди кожата.

Свързан продукт:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *